الیاف پلی پروپیلن یک نوع از الیاف مصنوعی است که از پلیمر پروپیلن تولید می شود. این الیاف به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت، مواد شیمیایی، و سایش، کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف مانند بتن سازی، تولید منسوجات، و بسته بندی دارد. در بتن سازی، استفاده از الیاف پلی پروپیلن به کاهش ترک های ریز، افزایش مقاومت در برابر خمش و ارتعاش، و بهبود پایداری ساختار کمک می کند. همچنین، این الیاف به دلیل سبکی و قیمت مقرون به صرفه، انتخاب مناسبی برای تقویت بتن در پروژه های ساختمانی مختلف به شمار می رود. قیمت الیاف پلی پروپیلن بسته به کیفیت و نوع کاربرد ممکن است متغیر باشد و توصیه می شود قبل از خرید، از تأمین کنندگان معتبر استعلام قیمت گرفته شود.
الیاف پلی پروپیلن یکی از مواد تقویت کننده است که به طور گسترده در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. الیاف پلی پروپیلن در بتن به دلیل خواص مقاومتی بالا و کمک به بهبود پایداری ساختار بتن، کاربرد فراوانی دارد. این الیاف باعث کاهش ترک خوردگی در بتن می شود و از ایجاد ترک های ریز در مراحل اولیه خشک شدن جلوگیری می کند. همچنین، به بتن خاصیت انعطاف پذیری بیشتری می دهد و مقاومت آن را در برابر تغییرات دما و فشار افزایش می دهد. برای پروژه های مختلف ساختمانی، بسیاری از شرکت ها به خرید الیاف پلی پروپیلن برای تقویت سازه های بتنی روی می آورند. مقدار مصرف الیاف پروپیلن در بتن بسته به نوع پروژه و نیازهای ساختاری می تواند متفاوت باشد، اما به طور معمول در هر متر مکعب بتن مقدار مشخصی از این الیاف برای دستیابی به نتایج بهینه استفاده می شود.
الیاف پلی پروپیلن دارای مزایا و معایب مختلفی است که آن را به یکی از گزینه های پرکاربرد در صنایع مختلف به ویژه صنعت ساخت و ساز تبدیل کرده است. از جمله مزایای این الیاف می توان به مقاومت بالا در برابر رطوبت و مواد شیمیایی، کاهش ترک خوردگی در بتن، و بهبود مقاومت کششی بتن اشاره کرد. همچنین، الیاف پلی پروپیلن سبک بوده و به راحتی قابل استفاده در پروژه های بزرگ ساختمانی است. از سوی دیگر، معایب این الیاف شامل کاهش مقاومت در برابر حرارت بالا و محدودیت هایی در کاربرد در شرایط خاص محیطی است. تولید کننده الیاف پلی پروپیلن بهسازان یکی از شرکت هایی است که در این حوزه فعالیت می کند و محصولات متنوعی با کیفیت بالا را برای کاربردهای مختلف ارائه می دهد.
در سنین اولیه بتن (از هنگام بتنریزی تا 24 ساعت بعد) مقاومت کسب شده توسط بتن ناچیز است و کمترین تنشی میتواند منجر به ترک خوردگی شود. ترکها در اثر مقید بودن بتن و تمایل بتن به جمعشدگی، تغییر درجه حرارت (خنک شدن بتن پس از اینکه دمای بتن به علت هیدراتاسیون سیمان بالا میرود) و یا تبخیر آب از سطح بتن بوجود میآیند. مقاومت کششی بسیار زیاد الیاف در این زمان، باعث عدم ترک خوردگی بتن میشود.
به کارگیری الیاف برای جلوگیری از ترک خوردگی بتن در سنین اولیه (جمعشدگی پلاستیک) از سایر راهکارهای موجود مناسبتر به نظر میرسد. تعداد بسیار زیاد الیاف در هر مترمکعب بتن (بیش از صد میلیون رشته در مقدار معمول مصرف که قابل مقایسه با سایر انواع الیاف نیست) به معنی اتصال سطح بسیار وسیعی از الیاف به بتن میباشد و فواصل کم الیاف، از ایجاد ترک جلوگیری میکند.
الیاف باعث جلوگیری از آب انداختگی بتن شده و از انتقال آب به سطح بتن جلوگیری میکند که نتیجه آن همگن شدن بتن و یکسانسازی نسبت آب به سیمان در تمام بتن و تداوم عمل هیدراتاسیون میباشد.
این الیاف نفوذپذیری سطح بتن را کاهش داده و موجب افزایش عمر بتن و افزایش مقاومت سایشی بتن میشود و لذا سطح بتن دچار خردشدگی و ورقه شدن نمیگردد.
کاهش ترک خوردگی در سنین اولیه بتن و جلوگیری از آب انداختگی آن، به معنی جلوگیری از ایجاد مقاطع ضعیف در بتن بوده و بعد از سخت شدن بتن، از جمعشدگی آن و از ایجاد ترکهای حرارتی به میزان بسیار زیادی جلوگیری میکند.
الیاف باعث افزایش چشمگیر مقاومت بتن در برابر بارهای ضربهای میشود (بیش از 15٪ افزایش مقاومت در مقدار معمول مصرف که با افزایش میزان مصرف، مقاومت ضربهای از این مقدار هم بیشتر میشود) که این امر در بارگذاری دینامیکی مانند تندبادها، زلزله، ارتعاش ماشینآلات سنگین و ضربههای ناشی از موشک، انفجار و … اهمیت دارد.
کاربرد این الیاف سبب میشود تا شکنندگی بتن به نحو قابل توجهی کاهش یافته و بتن الیافی، رفتار شکلپذیری را تحت بارهای مختلف از خود نشان دهند که این مسئله در هنگام زلزله و یا هرگونه بارگذاری ناگهانی حائز اهمیت است.
استفاده از این الیاف باعث افزایش مقاومت کششی، خمشی و برشی بتنی میشود و بتن بعد از شکست (حتی تحت لنگر خمشی) بطور یکپارچه باقی میماند.
افزایش مقاومت در برابر سیکلهای ذوب و انجماد که ناشی از کاهش نقوذپذیری بتن بوده و افزایش مقاومت در برابر خستگی سایش و کاویتاسیون از دیگر مزایای استفاده از الیاف میباشد. قابل ذکر است که این الیاف هیج زیانی را متوجه سلامتی انسان ننموده و از جنبه بهداشتی و زیست محیطی هیچگونه عوارضی را به همراه ندارد.
جذب آب | در حدود صفر |
وزن مخصوص | Kg/m 391 |
طول الیاف | 3 میلی متر الی 50 میلی متر |
القای الکتریکی | پایین |
مقاومت در برابر اسید و نمک | بالا |
نقطه ذوب | 162 درجه سانتی گراد |
نقطه اشتعال | 593 درجه سانتی گراد |
القای حرارتی | پایین |
مدول یانگ | 5500 تا 7000 mp |
مقاومت کششی | 350 N/mm |
ضخامت الیاف | 18 الی 30 میکرون |
الیاف پلی پروپیلن را میتوان در هر زمان به بتن اضافه کرد ولی اگر فقط از بستههای کاغذی قابل حل در آب استفاه شود، نباید آن را هم زمان با سیمان به میسکر اضافه نمود. اگر الیاف بعد از مخلوط شدن بتن، اضافه گردد باید حدود 1 تاا 2 دقیقه به ازاء هر مترمکعب زمان اختلاط را افزایش داد. مقدار مصرف الیاف با توجه به عملکرد موردنظر از 5/0 الی 3 کیلوگرم در مترمکعب متغیر است.
نکته: افزودن هر نوع الیاف، باعث کاهش اسلامپ شده که به معنی کاهش کارایی بتن نیست. یعنی بتن به ویبره و تراکم اضافی نیاز ندارد و میتوان آن را به راحتی پمپ نمود.
آزمایش اسلامپ طبق پیشنهاد ACI کمیته 544 برای بتن الیافی مناسب نیست و باید از آزمایش اسلامپ وارونه استفاده کرد که این آزمایش تایید یهای بر عدم کاهش کارایی بتن الیافی میباشد. الیاف آب گریز بوده و جذب آب آن در حد صفر میباشد ولی سایر الیافهای مصنوعی مانند نایلون دارای جذب آب بوده و به مرور پیوندشان با بتن کم میشود. بنابر این هرگز نباید از افزودن آب اضافی جهت رسیدن به اسلامپ موردنظر استفاده کرد و برای اسلامپ خاص باید افزودنی مناسب انتخاب شود.
به صورت بسته بندی پلاستیکی 20 کیلویی موجود می باشد